Day 27: 30 Days Challenge. Do it smart!

Am facut un live pe batranul facebook zilele trecute.

Doamne fereste, ce experienta urata! Sa stiti ca daca peste ani aceasta va fi metoda de comunicare intre copiii nostri, ii compatimesc inca de pe acum.

A face un live pe oricare dintre retelele de socializare este un fel de a vorbi singur, dar cu spectatori. Si nu, nu este haios deloc. Din cand in cand mai intervine cineva. Dar chiar si asa, interventia se face cu mult dupa ce ideea la care fac ei referire s-a inchieiat ca deh…delay-ul netului. Asa ca te opresti din ce spuneai in acel moment si raspunzi celui care a intervenit. Sau alegi sa nu te opresti, iti duci ideea pana la capat, dar dupa aceea va trebui sa faci fata ploii de intrebari venite in timp ce tu iti terminai o amarata de idee.

Desigur ca ritmul in care raspunzi este unul extrem de alert, sa poti face fata ritmului cu care esti intrebat, pentru ca mindsetul este ca raspunzi tuturor.

Cel mai straniu este cand vezi ca butonul de live este activ si nu se intampla absolut nimic spectaculos. Te vezi in momentul acela ce fata de tamp ai cand incerci sa deschizi commenturile. Mijesti ochii, te concentrezi si click…push the button. Abia asta este o treaba amuzanta.

Ori cand esti putin confuz pentru ca nu stii cum sa asezi camera, ori laptopul sau nu stii daca te auzi sau daca toata lumea te vede, ei bine, acel moment il ai viu in minte exact cand se deruleaza si dintr-o data incepi sa zambesti. Sigur ca nimeni nu stie ca tu zambesti pentru ca iti imaginezi expresia de uimire, confuzie si usoara derutare, asa ca nici macar nu incerci sa maschezi lucrurile ci mergi mai departe. Te vei inchina mai tarziu, cand vezi inregistrarea.

Oki, lasand deoparte autoironia voita, live-urile pe social media sunt cool. Dar daca vor incepe sa inlocuiasca interactiunea umana, nu vor mai fi cool deloc. Sunt un fan al tehnologiei, digitalului si a tot ce inseamna viteza exprimata in mbps. Dar nimic pe aceasta lume nu iti va oferi confortul si relaxarea mentala pe care zambetul intorlocutorului o poate face.

Dupa cum nici un comment nu iti poate oferi aprobarile si acceptarea pe care le poti lua de la un partener de dialog cu care esti pe aceeasi lungime de unda si cu care iti completezi ideile while you speak. Si da, nici un comment nu poate sa fie atat de funny precum moaca de revolta a celui care dezaproba stilul meu de a vorbi de exemplu, adica cel in care mai strecor din cand in cand o expresie in engleza. De ce fac acest lucru, cum imi permit si unde cred ca se va ajunge…well, despre toate acestea intr-un post viitor.

Pana atunci, kids, be smart, daca tot faceti live-uri si asigurati-va ca voi va folositi de ele si nu sunteti simple unelte dominate de tot ce inseamna tehnologie. Adica live-ul e fun, ai ce povesti, dar interactiunea umana este cu piele de gaina, palme transpirate si emotii reale. Adica… altceva. So, use it, but do it smart!

Sursa foto: Christopher Ott, unsplash.com

Lasă un comentariu