…infinit mai complicat

Am deja 15 ani de cand locuiesc in Bucuresti. L-am luat la pas la un moment dat, i-am colindat parcurile, muzeele, salile de teatru, sport si de concerte, dar senzatia de a fi turist in propriul oras am trait-o abia astazi. Si este grozava.

Stiti momentul acela in care iti vine un prieten in vizita in Bucuresti si auzi cuvintele magice: Fa-mi programul? Ei bine, nu stiu altii cum sunt, dar eu intru intr-o stare de panica pe moment. Si nu pentru ca nu as fi o gazda buna ci pentru ca nu stiu cu ce sa incep si cum sa combin lucrurile in asa fel incat sa iasa un mix perfect.

Auzisem de ceva vreme de cineva care face tururi ale Bucurestiului vechi, un tur special, in care sunt prezentate povestile locurilor si ale oamenilor. La vremea respectiva nu am apucat sa ma bucur de experienta, dar iata ca atunci cand ai nevoie, scoti de sertarele mintii exact ce ai nevoie.

Zis si facut. L-am sunat pe Toni, am stabilit cu el sa facem turul astazi, duminica, si am pornit de la Spitalul Coltea. De aici incepe o calatorie de trei ore in care pur si simplu esti turist in orasul tau. Iar senzatia este minunata. Am vazut cladiri pe langa care trec in fiecare zi, dar am trait senzatia ca le vad pentru prima oara astazi. Abia astazi m-am uitat mai atent si mai bine la arhitectura orasului si abia astazi am simtit amaraciunea unui oras pestrit, inghesuit, in care fiecare regim si-a lasat cu nepasare amprenta. Si am inghitit in sec.

Poze-vechi-calea-Victorieisursa foto:www.fotoshooting.ro

Abia astazi, dupa 15 ani, am vazut Bucurestiul cu ochii interesati ai turistului care simte vibratia Capitalei din modul alandala in care s-au construit cladiri mari, impozante in locul unor cladiri incarcate de istorie, cu povesti de sute de ani. Abia astazi mi-am dat seama ca suntem o Capitala a carei frumusete o descoperi dupa ce dai la o parte miliardele de magazine Mega Image, casino-urile, blocurile ceausiste, ingrite si bineinteles opulenta fara cap a capitalismului nostru cel de toate zilele.

Stiti spotul emisiunii „Romania, te iubesc”, de la Pro TV, care concluzioneaza: „Am inteles. Este simplu sa iubesti ceva perfect si infinit mai complicat sa iubesti Romania”? Chapeau bas pentru copywritter. Exact acest sentiment l-am avut astazi. Ca este extrem de simplu sa iubesti Sibiul, Brasovul, Timisoara, dar este extrem de complicat sa iubesti Bucurestiul. Si cu toate acestea, merita tot efortul.

Cel care este responsabil de revelatiile de astazi este Toni, caruia ii multumesc. Face acest lucru din pasiune pentru orasul sau si pentru povestile care l-au adus pana aici. Odata cu el, si eu m-am bucurat de aceasta fata a orasului pe care nu o stiam, dar este grozav sa o descoperi, mai ales ca treci pe langa ea in fiecare zi.

Iar pentru cei care nu au inteles exact ce vor vedea in turul lui Toni, va dau un singur pont. Stiti ca exista undeva pe Strada Arthur Verona un afis electoral al Partidului Comunist? Sloganul este „Votati Soarele” si in momentul in care il veti vedea veti realiza ca lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci pana acum. Doar actorii. Piesa insa, aceeasi monser.

Pe Toni il gasiti aici, iar Bucurestiul, pe cat de complicat este, pe ata de frumos il descoperi. La pas.

Reclame

2 gânduri despre „…infinit mai complicat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s