Râu, rățușcă, rămurica

„Vreau sa fac un curs de dictie”. Aud tot mai des in ultimul timp acest lucru si ma bucura. Cel mai important lucru este sa aflam de ce ai decis ca ai nevoie de un astfel de curs. Motivele pe care le aud sunt diverse. De la clasicul „ma blochez cand vorbesc in public” pana la „in ultimul timp nu mai imi gasesc cuvintele, inghit ultimele litere si discursul meu nu mai este inteles” sau „trebuie sa mai imi cizelez si eu vorbirea”, ei bine, fiecare caz trebuie analizat cu atentie. Nu in toate aceste cazuri cursul de dictie rezolva problema ci unul de public speaking, dar aceasta chestiune va face obiectul uni post separat.

Sursa foto: www.lalingualavita.comsursa foto: www.lalingualavita.com

M-am decis insa ca pentru cei care au nevoie de un curs de dictie sa fac un set de exercitii pe care sa le foloseasca in antrenamentul zilnic, pentru ca dictia inseamna exercitiu, in primul rand.

Aceste exercitii au rolul de a crea automatisme rostirii, ceea ce ne scapa de multe belele. De la pronuntarea defectuoasa a ultimelor litere dintr-un cuvant pana mancatul anumitor litere din cuvant, ceea ce duce la o intelegere precara a intregii fraze.

Pentru a avea un cap si o coada in antrenamentul nostru de dictie, vom incepe cu exercitii simple de respiratie. Ele au rolul de a ne asigura cantitatea necesara de aer pentru a putea duce pana la capat un discurs. Pe langa faptul ca este o modalitate excelenta de relaxare. Vom continua cu un exercitiu simplu de citire, dupa care, vom incheia cu mai multe exercitii de dictie care ne ajuta sa avem o pronuntie corecta.

Odata urmate aceste etape saptamanal, pentru o perioada mai mare, vom sesiza o coerenta mai mare in discursul nostru prin simplul motiv ca ne vom intelege noi pe noi si vom sti sa ne urmam firul logic. Pentru ca o parte esentiala a oricarui monolog sau dialog, intr-un cadru mai larg, al comunicarii, este ascultarea. Fie ca vorbim de a ne asculta noi pe noi fie ca este vorba de interlocutor. A fi un bun ascultator nu iti garanteaza ca vei fi un bun comunicator, dar este o conditie obligatorie pentru a deveni unul.

Respiratia

Ne asiguram mai intai ca este aerisita si luminoasa camera in care ne facem exercitiile de dictie. O fereastra deschisa este ideala. Eu prefer si recomand pentru exercitiile de respiratie pozitia culcat, pe spate, corpul drept, coloana dreapta, cat mai relaxat. Fara picioare incrucisate ori maini tensionate, ci foarte relaxat.

Stim cu totii ca respiratia inseamna inspiratie si expiratie. Deci inspiram pe nas si expiram pe gura. Incercam sa inspiram pe cinci timpi si sa expiram pe alti cinci timpi.

Inspiratia va fi foarte lina, ca atunci cand mirosim un parfum. Imagineaza-ti in permanenta ca mirosi parfumul preferat si vei dobandi ritmul corect de inspiratie pentru acest exercitiu. Expiratia se realizeaza ca si cum ai mentine un fulg pe o traiectorie dreapta. Nu forta nimic, nu suntem la exercitiile de sala, nu suntem in alergare. Important este sa ne reglam respiratia, ritmul cardiac, iar concentrarea pe numararea timpilor de respiratie ne va aduce relaxarea.

Prima saptamana: Inspiram cinci timpi – Expiram cinci timpi. Repetam acest lucru de zece ori.

A doua saptamana: Inspiram cinci timp – Retentie doi timpi (Retentie inseamna mentirea aerului) – Expiram cinci timpi. Repetam acest lucru de zece ori.

A treia saptamana: Inspiram sapte timpi – Expiram sapte timpi. Repetam acest lucru de zece ori.

A patra saptamana: Inspiram noua timpi – Retentie cinci timpi – Expiram noua timpi. Repetam acest lucru de zece ori.

Nota: Exercitiile de respiratie se vor realiza in combinatii specifice fiecarui volum toracic. Cel mai important lucru este sa pastram egale inspiratia cu expiratia o perioada, dupa care sa introducem si retentia. Deci puteti incepe cu trei timpi sau chiar cu sapte ori zece. Pastrati proportiile.

Veti auzi aceste exercitii de respiratie in multe variante: cu o carte pe abdomen, pentru a ne asigura ca inspirati si expirati corect, ori in picioare, lipit de zid, ori combinatii intre inspiratie si expiratie. Ei bine, ele se fac in functie de fiecare individ in parte si de tipul de discurs. Daca vorbim de o tirada sau o expunere ori o pledoarie, combinatiile sunt mult mai stricte. Daca ne referim la vorbirea uzuala, respiratia este folosita pentru a ne asigura ca nu ramanem fara suflu in timpul unui dialog, din cauza emotiilor si pentru a ne relaxa, cel mai important lucru in a ne atinge scopul in comunicare.

Citirea

Pentru cei care se precipita atunci cand vorbesc ori mananca litere din interiorul cuvantului ori de la sfarsitul lui, ziarul va fi un bun prieten pentru o perioada.

Prima saptamana: Cititi un articol din ziar sau de pe online, cum va este mai simplu (1500-2000 de caractere), respectand semnele de punctuatie.

Sa luam exemplul acestui paragraf:

„Pe scurt, procurorii sustin ca nu existau reguli scrise, general aplicabile, care sa stabileasca criterii de prioritizare a platilor. Taierile drastice de fonduri din 2010 a dus la rezilierea multor contracte, iar platile in contul celor ramase erau vitale pentru supravietuirea firmelor care executau lucarile prin credite bancare.

Procurorii noteaza in rechizitoriu ca „decizia de efectuare a platilor sau de reziliere a contractelor apartinea in toate situatiile personal ministrului”.

Vom citi: „pe scurt virgula procurorii sustin ca nu existau reguli scrise virgula general aplicabile virgula care sa stabileasca criterii de prioritizare a platilor punct Taierile drastice de fonduri din 2010 a dus la rezilierea multor contracte virgula iar platile in contul celor ramase erau vitale pentru supravietuirea firmelor care executau lucarile prin credite bancare punct

paragraf nou Procurorii noteaza in rechizitoriu ca  ghilimele decizia de efectuare a platilor sau de reziliere a contractelor apartinea in toate situatiile personal ministrului inchidem ghilimelele.”

Scopul exercitiului este de a ne automatiza pauzele in vorbire. Sa avem virgule in vorbire, sa stim sa adaugam un punct, un paragraf nou, adica o idee noua. Important este ca eu, in timp ce te aud, sa pot face transcrierea corecta a ideilor tale, ceea ce ma va conduce la o intelegere perfecta a ideii comunicate.

A doua saptamana: Citim un articol din ziar sau de pe online cu creionul in gura. Creion de pe vreme noastra, normal, nu foarte gros, nici subtire, dar lung. Rolul creionului este acela de a va obisnui sa deschideti corespunzator gura in timpul rostirii, dar sa va si repare, acolo unde este cazul, ș-urile, r-urile si s-urile prin pozitionarea corecta a limbii si intarirea muschiului acesteia.

Rostirea corecta a lui „s” se realizeaza prin asezarea varfului limbii in zona maxilarului de jos, in interior. De asemenea, ș-ul se pronunta prin asezarea limbii in zona palatului moale a cavitatii bucale, partea de sus, deci in cerul gurii, dar inspre incisivi. Ei bine, daca pana la o varsta adulta nu am deprins sa asezam limba corespunzator in timpul rostirii, va trebui cumva sa antrenam muschiul limbii pentru a putea pronunta corect. Creionul are acest rol. Cand pronuntati cuvintele cu creionul in gura, in prima saptamana, limba va impinge in creion. Abia in a doua saptamana, cu creionul in gura, asigurati-va ca pozitionati corect limba in timpul rostirii.

Exercitiul de dictie

Capcana exercitiilor de dictie este ca cei mai multi oamei cred ca daca imi spui un exercitiu de dictie repede, inseamna ca ai o rostire buna. Ei bine, nu. Nu acesta este scopul. In realitate, exercitiile de dictie se repeta de foarte multe ori, se invata si se ajunge la un moment dat sa se spuna foarte repede, firesc. Dar scopul acestor exercitii nu este de a se pronunta repede ci corect. Deci nu intra in capcana cine rosteste repede un exercitiu de dictie, are si o rostire perfecta. Nici vorba de asa ceva.

Sunt extrem de multe exercitii de dictie, dar preferatul meu este de fapt o poezie de care mi-a spus o prietena actrita si care, din punctul meu de vedere, este exercitiul perfect de dictie.

I. Poezia este urmatoarea:

Erau trei chinezi: Iacți, Iacți-Dracți, Iacți-Dracți-Drone.

Si aveau trei sotii: Țipți, Țipți-Ripți, Țipți-Ripți-Rampampone.

Si ei aveau trei copii: Șah, Șah-Șarah, Șah-Șarah-Șarah-Șabrone.

Impreuna formau trei familii: Iacți-Țipți-Șah, Iacți-Dracți-Țipți-Ripți- Șah-Șarah, Iacți-Dracți-Drone-Țipți-Ripți-Rampampone-Șah-Șarah-Șarah-Șabrone

II. Un alt exercitiu care imi place foarte mult este: Brac-brec-bric-broc-bruc/Crac-crec-cric-croc-cruc/Drac-drec-dric-droc-druc/Grac-grec-gric-groc-gruc, iar dupa acest model folositi toate consoanele: H, I, J, L, M, N, P, R, S, Ș, T, Ț, V.

Mai puteti apela la:

III. Rege Paragarafaramus, cand te vei dezoriginaliza?

Ma voi dezoriginaliza cand cel mai original dintre originali se va dezoriginaliza

Dar cum cel mai original dintre originali nu se va dezoriginaliza, Regele Paragarafaramus nu se va dezoriginaliza.

sau la IV: Hribi fripți, hribi fierți.

In functie de nevoile de pronuntie, va puteti alege exercitii de dictie pentru pronuntarea s-ului, cum ar fi:

V. Sisoie se suie seara sus sa suie sigur scara singur

Incercati mai intai sa rostiti aceste exercitii normal si dupa aceea cu creionul in gura.

Daca aveti nevoie de exercitii pentru ț, r, ș, imi scrieti la lacramioara_brecea@yahoo.com si putem discuta. Tot la aceasta adresa de email sau printr-un comentariu astept feedback-ul vostru si in functie de el, completam/adaptam antrenamentul.

Nu uitati ca dictia tine de antrenament, de recurenta, exercitiile se realizeaza zilnic si in scurt timp veti vedea rezultatele. Alocati-va 30 de minute in fiecare zi pentru acest lucru si abia astept sa imi scrieti si sa imi spuneti cum va este.

Oricum, sunteti eroi ca m-ati citit pana aici, ma inclin si va multumesc.

Spor la Râu, rățușcă, rămurica!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s